Alles begint met een goede planning

Waarom is plannen zo moeilijk?

De prefrontale cortex (PFC), het hersengebied verantwoordelijk voor hogere cognitieve functies zoals plannen, organiseren, het richten van aandacht, werkgeheugen en zelfcontrole, komt als laatste tot volle ontwikkeling. Het ‘controlecentrum’ in de PFC waar logische en analytische processen gehuisvest zijn, is pas voltooid rond het 25e levensjaar.

Wat wil nu de realiteit van het studeren? Plannen blijkt een ontzettend belangrijke ‘skill’. Vaak dus hét struikblok voor (startende) studenten. Ergens normaal, het stukje in de hersenen dat daarvoor verantwoordelijk is, is immers nog niet volledig ontwikkeld.

Studente Audrey

“De lesgever geeft me meer zelfvertrouwen in mijn studiemethode, terwijl ik daarvoor nooit echt zeker was van wat ik deed wel goed (genoeg) was. Daarnaast heeft de lesgever ook goed geholpen in het maken van een haalbare realistische planning. De lesgever heeft ook goed benadrukt dat ik niet alles zo gedetailleerd moet leren, maar vooral de grote structuren moet kunnen. Dit had ik nodig aangezien dit een groot probleem bij mij was. Ik merk al dat ik meer bijhoud door de grote structuur te volgen. Als laatste wil ik er nog aan toevoegen dat de lesgever altijd gemotiveerd is.”

Time management op jouw maat

Onze coaches hebben inzicht in dat proces. Zij begrijpen hoe studenten denken en grip proberen krijgen op tijd, processen en organisatie van hun studietraject.

We leren samen hoe je een planning opmaakt die je op weg helpt tijdens het semester, hoe je een blokplanning maakt, .. Hoeveel uur moet je per dag studeren? Per week? Telt de les volgen ook mee? Hoe kan een planning je motiveren?

Wij zijn bedreven in het opstellen van motiverende planningen samen met de student, op maat van de student. Noodzakelijke voorwaarde voor een mooi resultaat is empathie. Planningen sluiten dan ook altijd nauw aan bij de persoonlijkheid (vanuit KTA) van de student in kwestie.

Volgens onderzoekers van Florida State University (VS) had Nobelprijswinnaar Albert Einstein een gemiddeld ‘zwaar’ hersengewicht (1230 gram) maar meer vouwen in de hersenschors dan gemiddeld. Zijn prefrontale cortex, het gedeelte van de hersens dat onder andere planning, abstract denken en probleemoplossing regelt, was groter dan gemiddeld.