Hoe maak jij goede lesnotities ?

Een nieuw semester start weldra. Dat betekent in eerste instantie (terug ) naar de les gaan.

Maar, hoe maak je nu bruikbare en goede lesnotities ?

We helpen je alvast op weg.

Verschillende soorten lesnotities

Er zijn verschillende mogelijkheden om lesnotities te maken. We denken aan noteren met een balpen op een blanco blad, bij de slides noteren of typen op Ipad of laptop.

Welke manier is nu de beste ?

Wel, elke manier heeft voor- en nadelen. De keuze is persoonlijk en kan voor jou zelfs van vak tot vak verschillen.

Een aantal must do's

Er zijn echter een aantal “to do's” bij elke vorm van noteren.

Structuur door inhoudstafel

Een eerste “to do” is gestructureerd noteren (en studeren). We denken aan lesnotities een nummering geven, pagina's nummeren en aan titels aanbrengen in je lesnotities. Je inhoudstafel meebrengen tijdens de les is een must.

Focus op de essentie

Een tweede “to do” is focussen op de essentie. Maar wat is nu de essentie ? Dit is wanneer de prof academische theorie vereenvoudigd uitlegt bv. aan de hand van eigen woorden. De prof kan academische begrippen en definities bijvoorbeeld ook uitleggen aan de hand van cases of voorbeelden. Dit moet je altijd opschrijven. Focus tijdens het noteren in eerste instantie ook steeds op de grote lijnen of de belangrijkste juridische concepten en structuren. Details kan je meestal later nog aanvullen bv. uit je handboek of van een medestudent, mocht je onvoldoende tijd hebben om deze te noteren. 

Let wel op ! Op het examen volstaan eigen woorden niet.

Een studiestrategie bepalen

Misschien tot slot ook nog een praktische tip. "Excuseer ons, professoren, en neem dit niet persoonlijk". Maar niet alle lessen worden even boeiend gebracht. Daarom is het handig om de eerste 2 weken van het academiejaar hoe dan ook alle lessen van alle vakken te volgen en nadien een keuze te maken.

Je kiest welke vakken je zal volgen en welke je eventueel op jezelf zal verwerken. Luister ook eens bij hogerejaars. Tijdens de eerste weken van het academiejaar moet je immers voor elk vak je studiestrategie bepalen. Hiermee bedoelen we dat je gaat beslissen of je al dan niet de les zal volgen. Vervolgens bepaal je hoe je de cursus gaat studeren bv. als basis neem ik de lesnotities en het handboek gebruik ik als achtergrondinformatie. Een zeer succesvolle studiestrategie is het maken van een eigen lescursus. Dit houdt in dat je noteert tijdens de les en je lesnotities aan de hand van het handboek verwerkt binnen een korte termijn na de les ( bij voorkeur 7 dagen ). Verwerken komt er dan op neer dat je de leerstof begrijpt, structureert ( titels aanbrengen ) en bepaalde zaken aanvult of verwijzingen maakt, waar nodig.

Gepersonaliseerde studietips ?

Dit zijn slechts enkele tips. We hebben er nog veel meer in de aanbieding en kunnen onze tips ook personaliseren. Dan gaan we samen met jou op zoek naar jouw perfecte studiemethode.

Wil je graag nog meer persoonlijke tips of een goede semesterplanning uitwerken ? Contacteer ons voor een persoonlijke studiecoaching of neem een kijkje in de shop, http://www.legima.be/shop.

 

 

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact