Hoe maak jij goede lesnotities ?

Het nieuwe semester is zonet gestart. Dat betekent in eerste instantie (terug) naar de les gaan. 

Maar, hoe maak je nu bruikbare en goede lesnotities? Want - geloof ons maar - die zijn GOUD waard.

We helpen je alvast op weg. 

Verschillende soorten lesnotities 

Er zijn verschillende mogelijkheden om lesnotities te maken. We denken aan

  • noteren met een balpen op een blanco blad,
  • bij de slides noteren/typen of
  • typen op IPad of laptop (in een leeg Word-document). 

Welke manier is nu de beste? 

Wel, elke manier heeft voor- en nadelen. De keuze is persoonlijk en kan voor jou zelfs van vak tot vak verschillen. 

Een aantal must do's 

Er zijn echter een aantal “to do's” bij elke vorm van noteren. 

1/ Structuur door inhoudstafel 

De eerste“to do” is meteen ook de allerbelangrijkste gestructureerd  noteren (en later: studeren).

Hoe doe je dat? Zorg dat je inhoudstafel je schaduw is! Overal waar je komt, moet die er ook zijn - op de overpoort na. En dat 'kopieer' dat ook in je lesnotities. 
We denken aan lesnotities een nummering geven, pagina's nummeren en titels aanbrengen in je lesnotities, ...  

2/ Focus op de essentie 

Een  tweede  “to do” is focussen op de  essentie. "Ja, slimmerikken, dat weet ik ook wel", denk je :-) "Hoe weet ik wat de essentie nu is?" 

Focus tijdens het noteren in eerste instantie ook steeds op de grote lijnen en op de belangrijkste juridische concepten en structuren je inhoudstafel tóónt je al wat die is. Dat is namelijk het fundament dat je zeker moet meehebben. 

Hoe weet je nog dat iets belangrijk is? Wanneer de prof academische theorie vereenvoudigd uitlegt,  bv. aan de hand van eigen woorden. De prof kan academische begrippen en definities bijvoorbeeld ook uitleggen aan de hand van cases of voorbeelden - die moet je ALTIJD opschrijven. Altijd als in: altijd!

Details kan je meestal later nog aanvullen, bv. uit je handboek of van een medestudent, mocht je onvoldoende tijd hebben om deze te noteren.  

Let wel op! Op het examen volstaan eigen woorden niet. 

Een studiestrategie bepalen 

Misschien  tot slot  ook nog een praktische tip "Excuseer ons, professoren, neem dit niet persoonlijk, jullie zijn elk op jullie eigen manier geweldig". Maar niet alle lessen worden even boeiend gebracht of - laten we een kat een kat noemen - een (grote) meerwaarde. Daarom is het handig om de eerste 2 weken van het academiejaar/semester hoe dan ook alle lessen van alle vakken te volgen en nadien een keuze te maken. Wees eerlijk met jezelf: heb je er iets uit gehaald of zat je daar maar te zitten? Het 2de? Dan zit je beter op café en gebruik je de tijd die je aan je studie besteed best effectiever.

Je kiest welke vakken je zal volgen en welke je eventueel op jezelf zal verwerken. Luister ook eens bij hogerejaars.

Tijdens de eerste weken van het academiejaar moet je immers voor elk vak je  studiestrategie bepalen. Hiermee bedoelen we dat je gaat beslissen of je al dan niet de les zal volgen. Vervolgens bepaal je hoe je de cursus gaat studeren, bv. "Als basis neem ik de lesnotities en het handboek gebruik ik als achtergrondinformatie".

Een zeer succesvolle studiestrategie is het maken van een eigen lescursus. Dit houdt in dat je noteert tijdens de les en je lesnotities (gebruik bovenstaande tips) aan de hand van het handboek verwerkt binnen een korte termijn na de les (bij voorkeur 7 dagen). Verwerken komt er dan op neer dat je de leerstof begrijpt, structureert (titels e.d.m. aanbrengen) en bepaalde zaken aanvult of verwijzingen maakt, waar nodig. 

Gepersonaliseerde studietips? 

Dit zijn slechts enkele tips. We hebben er nog veel meer in de aanbieding en kunnen onze tips ook personaliseren. Dan gaan we samen met jou op zoek naar jouw perfecte studiemethode. 

Wil je graag nog meer persoonlijke tips of een goede semesterplanning uitwerken? Contacteer ons voor een persoonlijke studiecoaching of neem een kijkje in de shop, http://www.legima.be/shop

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact