Hoeveel uur per dag ga je studeren ?

Velen onder jullie stellen me de vraag : " hoeveel uur per dag moet ik studeren om een goed resultaat te halen ? " .

Geen eenduidig antwoord

Het is een evidente vraag . Maar het antwoord is niet eenduidig .

Beter 6 productieve uren dan 12 niet productieve 

In de eerste plaats zijn het enkel jouw productieve uren die meetellen om je dagprestatie te beoordelen .

De universitaire richtlijn ligt op 40 à 50 uren per week

Iedereen heeft productieve en minder productieve blokdagen. Op een gewone dag volstaan 8 uur, zoals op een normale werkdag. Althans tijdens het semester. In de examens zelf is het anders. In de examens kan je beter 10 uur per dag studeren.  Je voorbereiding tijdens het semester is hierbij cruciaal. Je hebt immers meer slaagkans door diepgaand te leren en veel en met vaste tussenposes te herhalen dan door op korte termijn te willen blokken. Zonder grondige voorbereiding kom je dan ook gegarandeerd in tijdsnood. Daarom raden we je aan om van bij de start van het academiejaar per dag in totaal een 6 a 8-tal uren actief met je studies bezig te zijn. In deze uren zijn  het volgen van de lessen, het organiseren van je cursussen, het maken van lesvoorbereidingen, het verwerken en studeren van de cursus inbegrepen. 

Heb je een productieve blokdag , dan moet je daar extra gebruik van maken. Studeer dan gerust wat meer dan 8 uren. Je kan jezelf achteraf 'belonen'.

Het belang van actieve pauzes 

Belangrijk is eveneens om een minder productieve dag te aanvaarden. We raden aan om op zo'n dag een echte mentale break te nemen . Dat kan bv een intensievere sportactiviteit of een mentale ontspanning zijn: wat boodschappen gaan doen bv. of kort met een vriend afspreken . Op die manier zet je je zinnen tijdelijk maar intens op iets totaal anders. Je hoeft je daarover niet schuldig te voelen. Nadien ben je weer fris om erin te vliegen. Bovendien vermijd je dubbele frustraties achteraf . Enerzijds dat je niet geleerd hebt en anderzijds dat je de hele dag achter je bureau hebt gezeten zonder resultaat!

Je neemt op tijd en bij voorkeur actieve pauzes. Wij zijn tegen multimediagebruik ( Facebook, dvd's kijken, chatten ... ) tijdens je pauze.

Een andere supertip! Wanneer de blok begint kan je tijdelijk overschakelen van een smartphone naar een ouder gsm - type ( door mijn studenten wel eens ' een baksteen ' genoemd ) . Op die manier kan je enkel SMSen en bellen. Facebook en andere sociale media zijn dan geen lonkend gevaar meer want met dergelijk oud toestel heb je er geen toegang toe .

Wil je graag extra tips & tools ? We helpen je graag, op kantoor of online, zoals jij wil.

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact