Hoe scoor ik in het tweede semester?

Vallen de resultaten van jouw eerste semester tegen? Of valt het resultaat wel mee én wil je minder zorgen tijdens het tweede semester? Dan is deze blogpost voor jou. 

1. Volg feedback zodat je goed kan inschatten wat is misgegaan en wat er van je verwacht wordt.
Volg eerst de algemene feedback en schrijf je daar zeker in voor de individuele feedback. Zelfs als je denkt te weten waar het fout ging, toch is (zeker individuele) feedback nuttig. Vraag goed door op het feedbackmoment. Bekijk vooraf nog eens je cursus.
Studenten die weten waar ze in de fout zijn gegaan, hebben beduidend hogere slaagkansen in het tweede semester. Wie zijn sterktes en zwaktes goed inschat, staat ook veel sterker dan studenten die dit niet (goed) kunnen.

2. Dit is misschien een minder populaire tip (aangezien de eerste weken ook dienen om te ontspannen), maar het is in je belang de eerste 2 lesweken àlle lessen volgen. Hoor links en rechts en beslis na 2-3 weken welke lessen je altijd zal volgen en welke niet. Indien je een les niet volgt, stel een plan van aanpak op. Bepaal hoe je élke cursus zal aanpakken en wijzig dit plan niet meer. Trek een vaste dag of moment in de week uit om dat vak te verwerken en nadien ook in te studeren. 

Stel een gemiddelde weekplanning op: een basisplanning waar je je elke week (zo stipt mogelijk mogelijk) aan houdt. Meer planningtips? Bekijk dit filmpje op ons YouTube kanaal.

3. Verzorg je lesnotities. Hoe je dit best doet, lees je in onze blogpost.

4. Studeer 2 hoofdvakken reeds voor minstens 75 procent  in tijdens het semester. De verwerking in de blok zal veel vlotter gaan want iedereen weet dat tijdsgebrek dan je grootste vijand is.

5. Maak een duidelijk onderscheid tussen het actief verwerken van de leerstof en het actief studeren of memoriseren van de leerstof. 

Verwerken is actief lezen, doorgronden, begrijpen, af en toe iets aanduiden of in fluo plaatsen. Kortom, je leerstof blokklaar maken.  Wanneer je nooit actief aan de slag gaat met je leerstof en ze alleen letterlijk en passief benadert, loopt het mis.  

Je eigen ding doen met de leerstof is essentieel. Dit kan op alle mogelijke manieren bv. steekkaarten maken, mindmaps, zelf een schema opmaken, je eigen uitleg over de leerstof opnemen in een audiobestand  en dit herbeluisteren … Hier mag je gerust out of the box denken en een methode zoeken die voor jou werkt. 

Je zal ondervinden dat deze verwerkingsfase (veel) langer duurt dan de studeerfase.

In de studeerfase is al je leerstof immers blokklaar. Het enige wat je nog moet doen is de leerstof, die je volledig begrijpt, op een actieve wijze in je hoofd prenten. Memoriseren dus. 

6. Herhaling is cruciaal om een succesvol examen af te leggen. Het is beter om veel en kort (de moeilijke stukken) te herhalen dan slechts éénmaal de volledige cursus te hernemen. 

Bovenstaande tips kunnen je misschien wat overweldigen en indien het voor jou moeilijk is om een plan van aanpak uit te werken, kun je ons steeds contacteren voor aangepaste begeleiding. 
 

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact