SOS hoe duid ik mijn cursus aan ?!

Aanduiden. Het is een kunst op zich. Waar de ene helemaal loco gaat met verschillende kleurtjes (inclusief pastelfluo voor de hippe vogels onder ons), laat de ander zijn cursus maagdelijk wit tot de blok er aan komt. Wij geven jullie enkele tips die wél werken:

 

Stap 1: haast en spoed zijn zelden goed

Aanduiden doe je bedachtzaam en op ’t gemak. Het is de bedoeling dat je de tekst begrijpt door ze volledig of per les te lezen om daarna er de belangrijkste kernwoorden uit te kunnen halen. Begrijp je een woord niet zoek dan de betekenis op en duid nooit dingen aan die je niet begrijpt.

Als een cowboy in het wilde weg elk zelfstandig naamwoord kleuren dat je tegenkomt, helpt je geen stap verder. Integendeel.

 

Stap 2: kleurcodes

Geef aan elke kleur een betekenis. Voor rechtenstudenten kan het bijvoorbeeld heel handig zijn om een kleur te gebruiken voor belangrijke wetsartikelen en nog een ander kleurtje voor belangrijke arresten of namen. Ook toepassingsvoorwaarden kan je in een bepaalde kleur zetten want die komen vaak voor. In je wetboek kan je negaties en uitzonderingen in een negatief kleur zoals rood onderlijnen.

Zoals bij alles in het leven geldt ook hier; matigheid. Maak geen kleurboek van je cursus, maar maak er een gestructureerd geheel van met behulp van verschillende kleuren

 

Stap 3: structuur

Let tijdens het aanduiden op verwijswoorden, verbindingswoorden, nummering, etc. Je tekst op zich heeft al een structuur. Daaruit valt makkelijk af te leiden wat de verschillende voorwaarden voor de toepassing van een begrip zijn, wat de chronologie van een bepaalde gebeurtenis is, en zo voort.

Is dat toch niet het geval en is je boek dus niet gestructureerd dankzij een chaotische prof (foei!), ga dan op zoek naar structuur via je slides of lesnotities.

Handig om te weten is dat de kernzin meestal op het begin of einde van een alinea staat.

 

Disclaimer 1: you do you

Nu we deze drie basics aangehaald hebben is het tijd om nog een kleine disclaimer te maken. Iedereen heeft zijn eigen studiemethode. Als het voor jou gewoon werkt om duizend-en-één kleurtjes te gebruiken, dan hoef je daar niet per se iets aan te veranderen. Studenten die zelf aanvoelen dat hun methode niet efficiënt is, kunnen daarentegen wel gebruik maken van bovenstaande tips.

 

Disclaimer 2: fluoriseren =/= blokken

De krant De Morgen komt elke blok wel aanzetten met een artikel waaruit blijkt dat fluoriseren niet werkt. Aanduiden staat inderdaad niet gelijk aan blokken. Het is er wel de aanzet toe. Met het aanduiden van je cursus breng je structuur in de chaos en maak je je syllabus blokklaar.

 

Voilà, nu is het aan jou. Haal die fluostiften boven en kleuren maar (met mate…)!

 

 

 

 

 

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact