Een studiekeuze maken : zijn er ook tips voor ouders ?

Ouders zijn voor hun kinderen vooral een coach en ondersteuner tijdens het studiekeuzeproces. Wat zijn handige tips om deze rol goed te vervullen?

Verdiepen in het studiekeuzeproces

Om uw ondersteunende rol bij de studiekeuze te benutten, is het handig om wat voorwerk te doen:

Zo komt u beslagen ten ijs als uw kind vragen stelt.

Tips bij in kaart brengen interesses

Als ouder heeft u vast wel een idee waar de kwaliteiten en interesses van uw kind liggen. Maar heeft uw kind dat al helder voor ogen? Belangrijk is om hem dat zelf te laten ontdekken. U kunt hierin ondersteunen door vragen voor te leggen als:

  • Wat vind je leuk: in je vrije tijd en op school?

  • Waar ben je goed en minder goed in?

  • Wat vind je belangrijk bij het kiezen van een opleiding?

Om uw kind op weg te helpen, heeft Studiekeuze123 van enkele decanen handvatten gekregen om hen te laten ontdekken wat hun persoonskenmerkenen hun persoonlijke waarden zijn. Met deze handvatten krijgen zij meer inzicht in hun interesses.

Misschien wil uw kind zelf op zijn kamer hiermee aan de slag, praat hij er liever met vrienden over of zoekt hij juist bij u een klankbord. Laat het aan uw kind over.

Interessetesten

Het is voor een jongere niet altijd makkelijk om naar zichzelf te kijken. Een interessetest kan uitkomst bieden. Op Onderwijskiezer.be of Studiekeuze123.nl vindt u verschillende interessetesten. Met deze testen krijgt uw kind inzicht in welke richtingen hij leuk vindt of schetst de test een persoonlijk profiel.

Zorg voor een gelijkwaardige verstandhouding

Door vragen te stellen, situaties te schetsen en geen oordelen te vormen, kan uw kind zelf aan de slag met het traject van studiekeuze. Een meer gelijkwaardige gesprekssfeer zorgt voor ruimte en kan activerend werken. Een complimentje over hoe uw kind in het zoekproces staat, kan het zelfvertrouwen versterken.

Deze informatie is afkomstig van de website, https://www.studiekeuze123.nl.

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact