Spoedcursus Tweede Zit: Tips voor Rechtenstudenten

De tweede zit nadert en de spanning stijgt.

Als rechtenstudent wil je natuurlijk optimaal voorbereid zijn om die herkansingen te halen. Geen zorgen, wij hebben een spoedcursus voor je samengesteld met praktische tips om je door deze periode te helpen. Let's go! 

1. Maak een Strakke Planning 

Plan je studietijd zorgvuldig. Maak een overzicht van alle vakken die je moet herkansen en verdeel de studietijd gelijkmatig. Zet realistische doelen voor elke dag en houd je eraan. Een goede planning zorgt voor rust en overzicht. ✅

2. Begrijp Eerst, Memoriseer Daarna 

Voordat je iets uit je hoofd leert, zorg ervoor dat je het volledig begrijpt. Zoek bij alles voorbeelden om de concepten duidelijker te maken. ChatGPT kan een handige tool zijn voor extra uitleg en voorbeelden, maar onthoud dat je cursusmateriaal de belangrijkste bron is. Gebruik extra hulpmiddelen alleen om de stof beter te begrijpen. ✨

3. Gebruik Actieve Studietechnieken 

Passief lezen is niet genoeg. Gebruik technieken zoals samenvattingen maken, flashcards, en mindmaps. Door actief met de stof bezig te zijn, onthoud je het beter en kun je het gemakkelijker toepassen tijdens je examens. 

4. Oefen met Proefexamens 

Oefenexamens zijn een geweldige manier om te testen hoe goed je de stof beheerst. Ze geven je inzicht in de soort vragen die je kunt verwachten en helpen je om je tijd efficiënt te beheren tijdens het echte examen. 

5. Stel Vragen

Loop je vast op bepaalde onderwerpen? Stel vragen! Of het nu aan je medestudenten, docenten of via een vragenles is, schroom niet om hulp te zoeken. Vragen stellen helpt je om diepgaand inzicht te krijgen in lastige onderwerpen. 

6. Neem Regelmatig Pauzes

Studeren is belangrijk, maar vergeet niet om regelmatig pauzes te nemen. Je hersenen hebben tijd nodig om informatie te verwerken. Korte pauzes van 5-10 minuten na elke studeerblok van 45-50 minuten kunnen wonderen doen voor je concentratie. 

7. Gezond Eten en Voldoende Slapen 

Je lichaam en geest functioneren het best als je gezond eet en voldoende slaapt. Vermijd junkfood en energiedrankjes. Kies voor voedzame maaltijden en probeer elke nacht 7-8 uur slaap te krijgen. Dit helpt je om scherp en gefocust te blijven. ?

8. Blijf Positief en Zelfverzekerd 

Een positieve mindset kan een groot verschil maken. Geloof in jezelf en je capaciteiten. Wees zelfverzekerd en herinner jezelf eraan dat je al hard hebt gewerkt. Deze tweede zit is jouw kans om te laten zien wat je kunt! ?

9. Zoek een Studiepartner 

Samen studeren kan motiverend werken. Zoek een studiepartner met wie je kunt sparren over moeilijke onderwerpen en elkaar kunt overhoren. Dit maakt het studeren niet alleen effectiever maar ook leuker. ?

10. Beweeg Regelmatig 

Beweging helpt je om stress te verminderen en je concentratie te verbeteren. Maak dagelijks een wandeling, doe aan yoga of ga sporten. Dit helpt je om even je hoofd leeg te maken en met frisse energie verder te studeren. ?

11. Wees Voorbereid op de Examendag 

Zorg ervoor dat je alles wat je nodig hebt voor het examen de avond van tevoren klaarlegt. Denk aan je ID, pennen, rekenmachine, en eventuele andere benodigdheden. Ga op tijd naar bed en probeer ontspannen aan de dag te beginnen. ?

Succes met de voorbereidingen! Jij kunt dit! 

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact