Een toegelaten verplichte spiekboek

Harry Potter

Je wetboek heeft in de Rechten Harry Potterboekenallures: iedereen heeft het erover, al decennialang. Belangrijk verschil: ’t is minder entertainment maar – dat is na je eerste semester en examenperiode hopelijk duidelijk – van enorm belang in je studenten- en latere professionele carrière. Het is niet gewoon wat buzz.

Wat een toverstok voor Harry en co was, is als het ware een wetboek voor jou. Het goed leren gebruiken is van levensbelang – zonder red je het niet. Waar je codex in het eerste semester misschien slechts een stuk van je kotmeubilair geworden was, is het je nu wel zonneklaar dat het eigenlijk je partner in crime is.

Spiekbrief

Ooit al heuse spiekbrief naar het examen mógen meenemen? Wel, in de rechten mag dat zo maar. Excuseer, moét dat. Je mag als het ware een hele spiekboek meenemen – waar wacht je nog op om die handig te gebruiken? In je wetboek kan je heel erg veel nuttige informatie terugvinden. Misschien heb je zelfs op je examen het antwoord van een vraag gevonden door wat lukraak in je wetboek te bladeren? Bravo, want dat is heel goed mogelijk. Heb jij daarentegen nog niet echt iets gehad aan dat super dik boek? Geen paniek, dit blogbericht leert je graag hoe je wetboek vliegensvlug transformeert van last naar onafscheidelijk toverstok.

Handleiding

Je wetboek is pas echt nuttig als je natuurlijk weet hoe het goed te gebruiken – tijdens het jaar én tijdens de examens.

Tijdens het jaar is het heel belangrijk om je wetboek actief te gebruiken. Je leest iets in je cursus waarbij een wetsartikel vermeld staat? Zoek het dan direct op in je codex. Begin met gewoon eens te lezen. Vaak gaat je dan opvallen dat de bewoording van de wet niet exact hetzelfde is als wat de prof in de cursus schrijft. Waar zit het verschil? Is dat belangrijk? Als het wetsartikel duidelijk is, behoeft het niet veel verder studiewerk. Je weet: “Ah dat staat gewoon letterlijk in de wet!” Daarentegen kan het ook zo zijn dat het artikel niet zo heel erg duidelijk is en dat de prof of zelfs het Hof van Cassatie extra uitleg moet geven bij de interpretatie van het wetsartikel. In dat geval weet je ook: “Aha, dit moet ik wel wat extra studeren”.

Tijdens het jaar maak je je codex ook klaar voor de examens en dit doe je vooral door je wetboek te structureren. Hoe dan? Met kleuren en post-its. De aangeduide kernwoorden helpen je ook om onmiddellijk de clue van de zaak te zien. Door het gele fluobos is het namelijk soms moeilijk om nog de bomen te zien. Dit alles helpt je op het examen de wetsartikelen makkelijker te herkennen en te gebruiken in je antwoorden.

Dit brengt ons naadloos tot ons volgend puntje.

Huwelijk casus en Codex: en ze leefden nog lang en gelukkig.

Een codex is niet enkel een hulpmiddel, maar ook een essentie in je antwoord. Al zeker in elke casus namelijk – zie beiden als een onafscheidelijk duo zoals in je lievelingssprookje. Het is niet ongewoon dat je al gestruikeld bent over casussen op het examen. Mogelijks dacht je dat alle nodige elementen wel besproken had, maar had je toch niet het verhoopte resultaat. Hoe is zoiets nu mogelijk? Gebruik – of eerder gebrek aan raadpleging – van je wetboek is vaak het antwoord. Die twee zijn – net als binnen alle sprookjeshuwelijken – onafscheidelijk.Assepoester is niet volledig zonder haar prins, net zoals een casus niet kan zonder zijn wetboek.

Hoe zit dat huwelijk precies ineen en hoe los je eigenlijk een casus dan op? Altijd via hetzelfde systeem. In een casus zit er altijd een juridisch probleem – dat je moet herkennen. ‘t Klinkt zo simpel als wat, maar vaak begint daar de ellende al. Wat is exact het probleem? Welke informatie/feiten zijn hiervoor relevant? Easy peasy? Onderschat het niet – maar dat is alleszins een essentiële eerste stap.Vervolgens moet je ondertussen geliefde codex bij de hand nemen om te kijken welke regels op dit probleem van toepassing zijn. Hoe sneller je dit vindt, hoe sneller je dan ook kan overgaan naar de hoofdbrok: hoe ga je die rechtsregels nu gaan toepassen op het probleem? De theorie moet je dus gaan vertalen naar de praktijk. 

Daarom dat we ook vaak zeggen dat rechten helemaal niet gewoon vanbuiten leren is, je moet de theorie toepassen en niet gewoon papegaaien. Mooie beesten, maar in de Rechten overleven ze niet. Ten slotte moet je de juridische vraag ook nog deftig beantwoorden met een mooie conclusie.

Simpel! Toch? Het is vaak moeilijk om dit onder de knie te krijgen. Nochtans: eenmaal je met je wetboek kan werken, is een casus oplossen zoveel eenvoudiger. En eenmaal je een goed stappenplan hebt om een casus op te lossen, ben je voor de rest van je opleiding gelanceerd. Meer weten? Hier samen eens over praten? Of concrete vragen over je wetboek/casus? Schrijf je zeker in voor de sessie wetboek/casus

Themasessie: Casus oplossen en wetboek gebruiken

Geef toe: jij ervaart je dikke wetboek meer als last dan als hulpmiddel. Wel, na je Legimabad zal je die ‘last’ in jouw ogen transformeren in een toegelaten spiekbriefje tijdens je examens. Hallelujah. Waar een andere student er vaak 3-4 jaar over dit besef en werkwijze doet, krijg jij de transformatiemethode op een dienblaadje.

Dit wordt vaak als onze meest nuttige sessie ervaren omdat het zo concreet en herkenbaar is. Jij neemt jouw wetboeken mee. We bespreken eerst een casus op interactieve praktische wijze (zo verloopt het altijd bij Legima). Nadien mag je zelf aan de slag. Je leert een stappenplan dat je heel je rechtencarrière zal kunnen toepassen. En je oefent zelf. Na deze sessie besef je dat je eigenlijk een gelukzak bent in vergelijking met studenten uit andere richtingen.

Schrijf je snel in.

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact