Stappenplan tegenvallende resultaten

Vallen jouw resultaten tegen?  

Steek eerst in je hoofd dat dit kan gebeuren. Kop op, de toekomst kan nog altijd roos kleuren.

We werkten een stappenplan uit als je nu even het bos door de bomen niet meer ziet. Het zit vaak in jou, maar het moet er gewoon uit gehaald worden. 

Overloop eerst eens op een rustig moment, als alle emoties bedaard zijn, de volgende stappen.
 

Stap 1. WEES EERLIJK MET JEZELF

Een levensles die ook in het hoger onderwijs geldt: durf eerlijk te zijn met jezelf!

- Heb je je voldoende ingespannen en/of tijdens het jaar ook genoeg gedaan?
- Heb je geconcentreerd gestudeerd? Zo niet, hoe loste je dat op?
- Wist je hoé te studeren?
- Kon je alles studeren of had je niet genoeg tijd?
- Waren de examenvragen zoals je verwacht had?
- Wist je hoe te antwoorden op het examen?

In navolging van eerlijk zijn met jezelf is eerlijk zijn met jouw omgeving (ouders bijvoorbeeld) ook een must. Pas vanuit deze open en eerlijke feedback kan er iets nieuws - en moois - gestart worden.

Stap 2. FEEDBACK EXAMENS

Het is sowieso aangewezen om de feedback te volgen aan de universiteit of hogeschool.  

De data, uren en locaties voor feedback bij de examenresultaten worden meegedeeld via jullie online kanaal (voor rechten Ufora): op de infosite van het desbetreffende vak en/of op deze van het desbetreffende studiejaar. 

Aansluitend kan je eventueel bij jouw studiebegeleidingsdienst (voor rechten het monitoraat )terecht voor een adviesgesprek. Tijdens een persoonlijk gesprek met een traject- of studiebegeleider kunnen verschillende thema's aan bod komen, zoals advies inzake studieverloop, GIT en combiGIT, ... De concrete data van de adviesgesprekken worden online aangekondigd (voor rechten via de Ufora pagina van het monitoraat. Ook inschrijven voor een gesprek verloopt via Ufora )

Nadien kan je ons eventueel contacteren. 

Welke informatie is voor ons nuttig om te weten om je nadien de - voor jou - beste begeleiding te kunnen aanbieden: 

- Situeren jouw tekorten zich tussen 7 en 9 op 20 of gaat het om grotere tekorten? 
- Als je jezelf een percentage zou moeten geven qua inzet, tijdens beide semesters en tijdens de blok, hoeveel zou dat dan zijn?  Of m.a.w. hoeveel procent méér kan je volgens jezelf nog studeren? 
- Zit er een constante in waar het misgaat op het examen? Wij merken bijvoorbeeld dat veel studenten onvoldoende hypotheses uitwerken. Andere studenten antwoorden onvoldoende gestructureerd op een casus. Vele studenten schrijven hun antwoord ook veel te kort op. En tot slot zijn er ook veel studenten die onvoldoende in juridische terminologie antwoorden. De meerderheid van onze studenten echter combineert een aantal van deze veel gemaakte fouten. 

Dát inzien is het begin van je vooruitgang. Dergelijke zaken willen we graag weten vanuit de feedback vóór we jou ontvangen. Het is ook heel erg belangrijk dat je hier zelf een goed en duidelijk beeld van hebt. Een realistisch zelfinzicht blijkt immers een belangrijke parameter om te slagen.  

Stap 3. TWIJFEL JE OVER JOUW STUDIEKEUZE? 

Als je twijfelt over jouw studiekeuze, dan is het belangrijk dat dat vraagstuk eerst wordt uitgeklaard. Best vraag je eerst een adviesgesprek aan bij jouw studiebegeleidingsdienst (voor rechten het monitoraat, opnieuw via Ufora). Let wel op: dergelijk gesprek is nooit zo gepersonaliseerd als onze aanpak. Dat is ook logisch.

Ben je écht op zoek naar een motiverend persoonlijk advies dat je in actie doet schieten? Aarzel dan niet ons te contacteren.
Legima werkt voor advies studiekeuze met de KernTalentenanalyse van Core Talents. Het is geen test. Geen goed of slecht. Wel leer je op die manier of je bijvoorbeeld eerder energie krijgt van al doende te leren of bijvoorbeeld beter kiest voor een brede studierichting zoals handelswetenschappen. Velen doen zo een analyse bij loopbaanbegeleiding en geven als feedback dat het jammer is dat ze dit niet wisten over zichzelf toen ze een studiekeuze dienden te maken. Wij stellen onze expertise graag te uwer beschikking om een mooie (academische) loopbaan uit te bouwen.. 

Stap 4. EEN PLAN VAN AANPAK

Eens het helder is dat je verder doet, dient een plan van aanpak zich op. Wat ga je behouden, ontwikkelen en loslaten? Gezien jijzelf de belangrijkste persoon bent in dit verhaal, is het belangrijk dat je voor jezelf start met het beantwoorden van deze vragen. Op basis van jouw eigen input werken wij dan samen aan een advies - en later: begeleiding - op maat.

Gratis infosessie

Schrijf je in voor één van onze gratis infosessies.


Wat bieden we aan? 
www.legima.be/aanbod
Online tips en tools bestellen? 
www.legima.be/shop 
Nu boeken? Of meer info? 
info@legima.be 

Nu boeken?
www.legima.be/inschrijven
Online tips en tools bestellen?
www.legima.be/shop
of meer info vragen:
www.legima.be/contact